Läs Helena Kubicek Boyes böcker i rätt ordning

I vilken ordning ska jag läsa Helena Kubicek Boyes böcker? Här hittar du ordningen på böckerna!

 

Helena är författare till en deckarserie om psykolog Anna Varga (totalt 6 böcker 2018-2024) utgivna av Bokfabriken. Från 2024 finns de även på tyska, engelska och spanska utgivna Saga Egmont. I december 2023 släpps den första delen i en ny serie om Profileraren Kattis Olsson- en spänningsserie som ges ut av Norstedts. Helena har skrivit flera böcker inom psykologi och hälsa, som Konsten att sova, sömnböcker för barn samt Wild Swimming och lättlästa böcker för LL-förlaget. Hon har specialskrivit för Mikael Persbrandt samt John Cleese, är författare till Jojos Deckarklubb, en deckarserie för barn i åldern 3-6 år utgiven av Rabén & Sjögren.


 

Profileraren serien

 

1. De utvalda

En välkänd Malmöprofil hittas mördad i hissen i ett nybyggt lägenhetshus i Västra hamnen. Han har ett märkligt brännsår över munnen. Martin ”Gulte” Guldström från Malmöpolisens specialgrupp för grova brott är en av de första på plats, och det som till en början framstår som en urspårad konflikt mellan två grannar visar sig snart vara något betydligt större.

 

Vid Stockholmspolisens avdelning för grova brott toppar Truls Reimer statistiken över uppklarade fall, men hans buffliga attityd uppskattas inte av alla. Då klagomålen blir för många får han ett erbjudande om förflyttning till Malmö, och hans chef gör det klart att det inte är ett alternativ att tacka nej.

 

Psykologen Kattis Olsson har lagt jobbet som profilerare på hyllan. Numera arbetar hon på en samtalsmottagning och försöker hantera livet som ensamstående mamma. Men när hon blir tillfrågad om att hoppa in i sin gamla roll och hjälpa polisen att ringa in gärningspersonen som brännmärker män i Malmö, kan hon inte motstå erbjudandet. Ganska snart inser dock Kattis att hon behöver köra en parallell utredning utan att informera sin nye chef. Ett beslut som kan få katastrofala följder om det visar sig vara fel ...

Läs boken på Adlibris eller Bokus. Eller lyssna på den via Bookbeat, Nextory eller Storytel.


 

Anna varga serien

 

1. Innan snön faller

Höstens mörker sänker sig över Säter, den mytomspunna rättspsykiatriska kliniken i Dalarna. Bakom byggnadernas vackra fasader sitter de brottslingar som är för sjuka för att avtjäna sina straff i vanligt fängelse.    

Den nyutexaminerade psykologen Anna Varga har fått en tjänst vid kliniken. Men arbetsglädjen lägger sig snabbt när Anna får hotfulla meddelanden och en patient hittas död. Vad är det som pågår, vilka är de andra och vad finns i rum 55? När hoten mot Anna blir allt grövre är det tydligt att någon eller några inte vill att hon ska gräva djupare i vad som pågår på Säter. Vem kan Anna egentligen lita på? Kommer hon att få reda på sanningen?   

Läs boken på Adlibris eller Bokus. Eller lyssna på den via Bookbeat, Nextory eller Storytel.

 

2. Den ljusaste natten

Det är midsommar i Säter i Dalarna. En dömd pedofil avviker från sin permission från Säters rättspsykiatriska klinik. När en femårig flicka samtidigt försvinner spårlöst från en närliggande campingplats sprider sig skräcken och paniken. Snart försvinner ännu ett barn, en sjuårig pojke. Anna Varga, psykolog vid kliniken, är ansvarig för permissionen och måste hjälpa polisen att hitta barnen innan det är för sent. 

Läs boken på Adlibris eller Bokus. Eller lyssna på den via Bookbeat, Nextory eller Storytel.

 

3. Kallare än is

När två skridskoåkare hittar en ung kvinna död på isen utanför Säter börjar det åter viskas i Dalarna. Vad är det som pågår i trakterna av den beryktade kliniken?

Psykologen Anna Varga har börjat arbeta inom öppenvårds­­psykiatrin. Efter de omtumlande dödsfallen på rättspsykiatriska kliniken känns övergången till öppenvården först som en befrielse. Men när det visar sig att den unga kvinnan, Felicia Frost, var en av Annas patienter påbörjas en internutredning.

När polisen kör fast börjar Anna själv göra efterforskningar - det är något som inte står rätt till i familjen Frost. Samtidigt blir spänningarna allt större i det lilla samhället. Vargjakten har blivit inställd, och när en varghona hittas lemlästad delas samhället i två läger.  

Läs boken på Adlibris eller Bokus. Eller lyssna på den via Bookbeat, Nextory eller Storytel.

 

4. När allt brister

När de anställda vid Säters rättspsykiatriska klinik ska fira sin tidigare kollega Marianne Lindbergs åttioårsdag dyker inte hedersgästen upp.

Dagen efter festen påträffas Mariannes bil övergiven på en enslig skogsväg. Den nyinflyttade kriminalkommissarien Åke Blom griper snart en misstänkt, men när mannen, som tidigare varit inlagd på rättspsyk, vägrar tala kontaktar han psykologen Anna Varga för att få hjälp. Hon måste få honom att berätta var Marianne finns och om hon fortfarande är vid liv.

Mot sin vilja dras Anna Varga djupare in i utredningen. Det visar sig att Marianne Lindberg varit anställd vid kliniken redan på sextiotalet, då mentalsjukhuset kallades "Den vita staden" av ortsbefolkningen. Gömmer sig orsaken till hennes försvinnande i det förflutna?

Läs boken på Adlibris eller Bokus. Eller lyssna på den via Bookbeat, Nextory eller Storytel.

 

5. Avdelning 21

En patient hittas hängd i sitt rum på Säters rättspsykiatriska klinik. Dödsfallet avskrivs som ett suicid, men psykolog Anna Varga anar oråd när flera av hennes patienter börjar bete sig märkligt.   

När ytterligare en patient hittas avliden är det ställt utom allt tvivel att något är väldigt fel och en utredning inleds av kommissarie Åke Blom från Borlängepolisen. Det är mäktiga intressen på spel. Patienterna ingår i en läkemedelsstudie. Ett fungerade preparat skulle inte bara vara en framgång för klinikchefen Miro Cilic, det skulle också innebära enorma vinster för företaget som utvecklat den kontroversiella medicinen.

Läs boken på Adlibris eller Bokus. Eller lyssna på den via Bookbeat, Nextory eller Storytel.

 

6. Brottet

Säterpsykologen Anna Varga hjälper polisen utreda brott bortom vansinnets gräns.  

I en ensligt belägen gruvsjö utanför Falun hittar ett par fiskare kvarlevorna efter en äldre kvinna. Kriminalkommissarie Åke Blom vid Borlängepolisen kan konstatera att offret blivit utsatt för dödligt våld. När polisens frågor river upp gamla sår i bygden tar han hjälp av psykolog Anna Varga vid Säters rättspsykiatriska klinik.  

Den döda kvinnan i sjön har en koppling till försvinnandet av tioåriga Julia trettio år tidigare. Ett fall som utreddes av den numera pensionerade och demente polisen Sven Järring. När Anna Varga försöker få Julias familj att prata med polisen upptäcker hon även att en tidigare patient på Säters rättspsykologiska klinik förekom i den gamla polisutredningen. Trots att han aldrig dömdes blev han mot sin vilja inlagd på kliniken.  Samtidigt får Anna Varga och hennes kollegor Miro Cilic och Lina Vikingsson beskedet att Säters rättspsykiatriska klinik är hotat av nedläggning.  

Läs boken på Adlibris eller Bokus. Eller lyssna på den via Bookbeat, Nextory eller Storytel.