Läs Asta Olivia Nordenhofs böcker i rätt ordning

I vilken ordning ska jag läsa Asta Olivia Nordenhofs böcker? Här hittar du ordningen på böckerna!

Asta Olivia Nordenhof är en dansk prosaförfattare och poet. Hon utbildade sig i kreativt skrivande på Forfatterskolen i Köpenhamn, där hon numera undervisar. För sin debutantbok Et ansigt for Emily fick hon Munch-Christensens debutantpris.


 

Scandinavian Star serien

 

1. Pengar på fickan

"Asta Olivia Nordenhofs Pengar på fickan är bara 212 sidor lång men känns ändå monumental” Aftonbladet

"Årets bästa” Västerbottens-Kuriren

"egenartad och stark” Dala-Demokraten

Pengar på fickan är ett brutalt, men också finstämt och humoristiskt, porträtt av en kärleksrelation mellan huvudpersonerna Kurt och Maggie. De kämpar på i utkanten av 1980-talets välfärdssamhälle, en tillvaro kantad av våld och hela tiden hotad av den liberala finanspolitikens glupska maskineri. I hjärtat av romanen står också passagerarfartyget Scandinavian Star i lågor. Mordbranden som inträffade 1990 kostade 159 människor livet och motiven var ekonomiska; det visade sig handla om ett försäkringsbedrägeri.

På ett elegant sätt väver Nordenhof en roman kring katastrofen och vad som föregick den.

Läs boken på Adlibris eller Bokus. Eller lyssna på den via Bookbeat, Nextory eller Storytel.

 

2. Djävulsboken

Djävulsboken är ett försök att svara på frågan om det är möjligt att älska under kapitalismen. Den efterlängtade andra delen i Asta Olivia Nordenhofs planerade heptalogi är en erotisk rysare om pengar, våld och kärlek. Romanen tar oss med på en resa med affärsmän och djävulen som lockar, inte bara med pengar och sex, utan också med löfte om en ikonisk död. Djävulsboken är också ett politiskt manifest med budskapet att vi måste träda ut ur vår ensamhet och in i den nya världen, som kanske redan är här. En värld att dela och leva i gemenskap.

 

Pengar på fickan, del 1 i Asta Olivia Nordenhofs planerade heptalogi utifrån branden på färjan Scandinavian Star, slutade med att en man vid namn T. ringer huvudpersonen Kurt och övertalar honom om att investera i ett rederi. Bok 2 skulle handla om denne T., men som berättaren skriver redan i förordet (på vers!): ”Vad skulle jag ens / in / i den mannens / huvud för?” I stället skrev hon denna bok som består av fyra försök att svara på frågan om huruvida man kan älska under kapitalismen. T. finns dock med i boken. I den första delen ”Djävulen i höghuset” möter författaren Olivia en affärsman på ett tåg och reser till honom i London, mitt under pågående pandemi. Hon sitter i karantän i hans lägenhet och skriver om sitt möte med T. när hon som mycket ung sexarbetare får ett erbjudande som hon, liksom Kurt i Pengar på fickan, inte kan stå emot.

Läs boken på Adlibris eller Bokus. Eller lyssna på den via Bookbeat, Nextory eller Storytel.