Läs Anders de la Motte böcker i rätt ordning!

 

I vilken ordning ska jag läsa Anders de La Mottes böcker? Här hittar du böckerna i rätt ordning! 

Anders de la Motte

Anders de la Motte är född 1971. Han är före detta polis och säkerhetschef. Anders debuterade som författare 2010 med boken Geim. Geim är den första boken ur trilogin om Henrik Pettersson. Anders tilldelades Svenska Deckarakademins pris för årets bästa debut 2010 för boken. Hans böcker har blivit ett stor succé och triologin ska bli en amerikansk tv-serie. Anders de La Mottes böcker har blivit översatta till trettio olika språk.


Askerserien

1. Bortbytaren

Bortbytaren boken

Första delen i Askerserien, en spänningssvit som utforskar det annorlunda och avvikande.
Den egensinniga kriminalinspektören Leonore Asker ser ut att ha chefskapet för Malmös grova brottsrotel inom räckhåll. Men mitt i ett högprofilerat kidnappningsfall väljer ledningen att ”befordra” henne till chef över den så kallade Avdelningen för förlorade själar, en enhet för udda utredningsärenden i polishusets källare.

Trots förödmjukelsen dras Asker in i ett av de egendomliga fallen. Någon placerar ut små olycksbådande figurer i ett modelljärnvägslandskap och en av dem visar sig föreställa den kidnappade kvinnan.

Fallets kopplingar till det gömda och förfallna får Asker att kontakta Martin Hill, lektor i arkitektur med ett intresse för urban exploration. Snart misstänker Asker och Hill att bortom det till synes banala ruvar en ovanlig sorts ondska.

 Köp boken på Adlibris eller Bokus. Lyssna på den via BookbeatNextory eller Storytel.

 

2. Glasmannen, 2023

Glasmannen bok

Kriminalinspektör Leo Asker har just funnit sig till rätta som chef för Avdelningen för förlorade själar då hennes far hör av sig, efter år av tystnad. En kropp har hittats vid hans gård, polisen är honom i hälarna och han kräver Leos hjälp. Men är pappan så oskyldig som han hävdar eller försöker han återigen fånga Leo i sitt nät? Samtidigt flyttar Martin Hill till ett avskilt gods för att skriva företagsledaren Gunnar Irvings biografi, lockad av att de mytomspunna ägorna rymmer en privat ö med ett övergivet stjärnobservatorium. Snart upptäcker Hill att trakten har fler berättelser - om mystiska ljussken och illa tilltygade kroppar. Medan Asker och Hill nystar i virrvarret av trådar stiger Glasmannen upp ur det mörker från vilket ingen återvänder. Ingen utom han.

 Köp boken på Adlibris eller Bokus. Lyssna på den via BookbeatNextory eller Storytel.

 


Morden på Österlen (medförfattare Måns Nilsson)

1. Döden går på visning, 2021 

Morden på Österlen boken: Döden går på visning

Svek, girighet och mord bland slott, äppelträd och blommande rapsfält.

När stjärnmäklaren Jessie Anderson hittas mördad i samband med en husvisning på Österlen dras den fyrkantige och aningen bufflige kommissarien Peter Vinston in i utredningen, trots att han egentligen bara är på besök i trakten. Till sin hjälp får han den lokala polisassistenten Tove Esping, oerfaren men ambitiös och vaken. Kollegerna retar sig på varandra men formar en motvillig vänskap i jakten på sanningen. Bakom trädgårdshäckarna i de idylliska byarna på Skåneslätten lurar en mördare. Frågan är bara vem.

Köp boken på Adlibris eller Bokus. Lyssna på den via Bookbeat eller Nextory.

2. Ett fynd att dö för, 2022

Ett fynd att dö för

Andra delen i ”Morden på Österlen”, en serie pusseldeckare där vackra miljöer och starka karaktärer möter ond bråd död.

Det är högsommar på Österlen och den stora antikmarknaden i Degeberga ska just gå av stapeln, men portarna hinner knappt slås upp förrän ett brutalt mord på en ökänd antikhandlare chockar besökarna. Kriminalkommissarie Peter Vinston dras in i fallet trots att han har semester. Till hjälp får han Tove Esping som arbetar hårt för att bevaka sin position hos Simrishamnspolisen. Medan den omaka duon utreder mordet förbereder sig bygden för teveinspelningen av Antikrundan på Gärsnäs slott. Vinston och Esping inser snart att antikvitetsvärlden är full av excentriska människor, gamla konflikter och gåtor som är ovanligt svåra att lösa. Frågan är bara vem som är beredd att döda i jakten på det stora fyndet?

Köp boken på Adlibris eller Bokus.

Lyssna på den som ljudbok via BookbeatNextory eller Storytel.


Ordningen på Trilogin om Henrik Pettersson

Trilogin om Henrik Pettersson och polisinspektör Rebecca Normén är en spännande och nervkittlande thrillerserie. Vi rekommenderar dig att läsa böckerna i ordning.

1. Geim, utgiven 2010

Geim boken

Henrik "HP" Pettersson är en småhustlare som skiter i det mesta. En dag kom han över en mobiltelefon som tycktes känna honom som bäst. Genom mobiltelefonen blev han inbjuden att njuta av en fascinerande ny upplevelse: en alternativ verklighet i den obestridliga Svenne-världen spel. Efter att ha blivit godkänd för inträdesprovet kommer han att få en hel del kittlande uppgifter, som alla kommer att fotograferas och sedan placeras på rankinglistan. Det kommer utvärderas av en sluten online-community. Med den ökande spänningen, belöningen och trovärdigheten hos fansen tar HP fler och fler risker, och snart är han redo att göra nästan allt för att fortsätta spelet.

Polisinspektör Rebecca Normén är HP:s totala motsats. Hon är anställd på Säpos livvaktsrotel. Hon har stenkoll på sitt liv men känner sig ändå inte säker. Någon känner till hennes förflutna mycket väl. Om saker ingen borde veta. Till exempel att hon är en mördare. Leker någon med henne?

När Spelet tränger djupare in i deras liv, närmar sig HP och Rebeccas världar oundvikligen varandra. Men vad är spel och vad är verklighet?

Köp boken på Adlibris eller Bokus. Lyssna på den via Bookbeat eller Nextory

 

2. Buzz,  2011

Buzz boken

Det har gått fjorton månader seden Henrik "HP" Pettersson blev indragen i ett hemskt verklighetsspel via en mystisk mobiltelefon. Det kostade honom nästan livet. Nu är HP på flykt och har allt han kan önska sig. Han har pengar och frihet, men ändå är han inte nöjd. Han blir uttråkad av sitt bekväma liv. Han får svårt att sova och problem med att skilja sin fantasi från verklighet. Han träffar Anna Argos som är precis hans typ. Hon är rik, världsvan och snygg. Men något under hennes yta börjar något oroande ana. Är hon rädd för någon? Eller något? Vad händer med hennes telefon?

Rebecca Normén har befordrats till gruppchef för ett eget livvaktsteam. Hennes liv borde vara enklare nu. Men trots det har hon svårt att få ro. Hennes liv känns overkligt och inte hennes eget. Hon får tips om ett webbforum där en anonym skribent som även är polis, Meybey, vänder sig direkt till henne. Det Maybey skriver är oroande.

Köp boken på Adlibris eller Bokus. Lyssna på den via Bookbeat eller Nextory.

 

3. Bubble,  2012

Bubble boken

Vi får återigen möta Henrik "HP" Pettersson i sista delen av Anders de la Mottes trilogi. Spelet har HP i ett järngrett och HP försöker göra allt för att ta sig ur. Rebecca har börjat en ny karriär på säkerhetsavdelningen. När man hittar ett gammalt bankfack tvingas Rebecca vända sig till Tage Sammer för hjälp. Men är han verkligen en föredetta officerkamrat till pappa? Eller har HP rätt, är Sammer Spelledaren? 

Stockholm rustar sig för ett prinsessbröllop. HP och Rebecca hamnar på en sista dödlig kollosionskurs. Vilka jagar HP? Om verkligheten bara är ett spel, vem är vän och vem är fiende?

Köp boken på Adlibris eller Bokus. Lyssna på den via Bookbeat eller Nextory.


 

Årstidskvartetten

Årstidskvartetten är en deckarserie som skiljer sig från de la Mottes tidigare böcker. Böckerna är fristående, men vi rekommenderar att läsa dem i ordning.

1. Slutet på sommaren,  2016

Slutet på sommaren boken

1983 förvinner en femårig pojke från en gård på den skånska slätten. Hela bygden engeagerar sig i sökandet, men han hittas inte. 

Hans storasyster Veronica leder tjugo år senare ett gruppterapisamtal i Stockholm. En ung man börjar plötsligt återge minnen från ett försvinnande. Hans berättelse är skrämmande bekant. Veronica tvingas återvända till Skåne för att leta efter sanningen. Vad hände den sommaren? 

Köp boken på Adlibris eller Bokus. Lyssna på den via Bookbeat eller Nextory.

 

2. Höstdåd, 2017

Höstdåd boken

Året är 1990 en augustikväll och fem barndomsvänner tältar vid ett nedlagt stenbrott på en slåsk ås. De har precis tagit studenten och livet har bara börjat. På morgonen flyter en kropp i stenbrottets vatten. En olycka enligt polisutredningen. Men alla håller inte med. 

Händelsen förblir ett sår i bygden i tjugosju år. När den gamle polischefen ersätts av Anna Vesper, som är nyinflyttad mordutredare från Stockholm, börjar dunkla krafter sättas i rörelse. Anna har snart inget val än att öppna ärendet från hösten 1990. Hösten ingen vill prata om men som ingen kan glömma. 

Köp boken på Adlibris eller Bokus. Lyssna på den via Bookbeat eller Nextory.

 

3. Vintereld, 2018

Vintereld boken

Lucianatten 1987 utbryter en våldsam brand i en skånsk stugby. En ung kvinna dör i lågorna, och i polisutredningen som följer ställs vänner mot varandra, förtroenden sviks och familjer splittras innan en ung mordbrännare till sist erkänner.

Trettio år senare får Laura Aulin ärva den nedgångna stugbyn av sin faster. För första gången sedan branden återvänder hon nu till trakten. Hennes närvaro rör upp känslorna, och när flera bränder anläggs blir stämningen än mer fientlig. Samtidigt börjar Laura ana att fastern kommit något på spåren före sin död, och hon tvingas ifrågasätta allt hon minns om den tragiska lucianatten. Om vinterelden som gav ärr som aldrig bleknat.

Köp boken på Adlibris eller Bokus. Lyssna på den via Bookbeat eller Nextory.

 

4. Våroffer, 2020

Våroffer boken

Valborgsnatten 1986 mördas en sextonårig flicka under ritualliknande former i skogen intill ett skånskt slott. Hennes styvbror döms för dådet, och kort därefter försvinner hela familjen spårlöst. Våren 2019 flyttar läkaren Thea Lind in på slottet. Efter att ha gjort ett märkligt fynd i en uråldrig ek ökar hennes fascination för den gamla tragedin. I takt med att hon upptäcker likheter mellan flickans uppväxt och sitt eget såriga förflutna, blir hon alltmer övertygad om att sanningen om mordet aldrig kommit fram. Och att våren 1986 kanske krävt flera offer.

Köp boken på Adlibris eller Bokus. Lyssna på den via Bookbeat eller Nextory.


 

MemoRandom

 

1. MemoRandom, 2014

Memorandom

David Sarac är informatörshanterare vid Stockholmspolisen. Hans jobb är att rekrytera och sköta topphemliga källor. Manipulation, mutor och hot – så länge han levererar resultat ställer ingen några frågor. Men efter en våldsam bilolycka förlorar han minnet. Tappar kontrollen över sitt avancerade nät av svek och lögner. Plötsligt är han lovligt byte för alla som vill åt hans hemligheter. För att skydda sig själv och sina källor måste han återupprätta kontakten med den försvunne infiltratören ”Janus”, som befinner sig högt upp i den kriminella hierarkin. Flera personer, på båda sidor om lagen, verkar vara beredda att gå över lik för att avslöja ”Janus” rätta identitet. Eller kanske för att skydda den?

Köp boken på Adlibris eller Bokus. Lyssna på den via Bookbeat eller Nextory.

 

2. UltiMatum, 2015

Ultimatum boken

När ett illa tilltygat lik hittas i vattnen utanför regeringspartiets kursgård hamnar ärendet på kriminalinspektör Julia Gabrielssons bord. Vem är den döde och varför har något ansträngt sig så för att kroppen inte ska kunna identifieras? Det dröjer inte länge förrän Julia inser att att det finns människor som är beredda att göra nästan vad som helst för att hindra att sanningen kommer fram.

Polismannen David Sarac jagas av demoner. Efter en våldsam uppgörelse som nästan kostade honom livet, vårdas han på en sluten klinik långt från huvudstaden. Han gömmer undan sömntabletterna han får av skötarna. Tjugotvå stycken har han fått ihop, och snart är det dags att ta dem, att för alltid tysta de anklagande rösterna i huvudet. Men ett mystiskt erbjudande får honom att skjuta upp sin död: Vad sägs om ett byte? Quid pro quo? Dina hemligheter mot mina.

Köp boken på Adlibris eller Bokus. Lyssna på den via Bookbeat eller Nextory.